fbpx

Analiza de sector/industrie: Tehnologic/Electronice si intrumente.

Export

Din total de export al Romaniei aproximativ 5.5% este reprezentat de cabluri si conductori electrici. O mare parte din aceste produse ajung in Germania (43 % ) si Ungaria ( 11 % ). Din totalul de export din Romania catre Germania, 13 % este format din cabluri si conductori electrici, la acealasi procentaj se situeaza si piese auto catre Germania.

fire-izolate

Luna noiembrie 2016, a reprezentat pentru Romania un record pentru exporturi, 5304.90 milioane Euro. Tendinta este in continuare in crestere.

exportCorelatie cu economia Germaniei.

Pentru ca o mare parte din exportul acestor produse ajunge direct pe piata Germana, este important sa vedem trendul economiei Germane, o prognoza in crestere indica faptul ca urmatoarea perioada ar putea favoriza mentinerea acestui volum la export si plasarea de noi comenzi.

Productia manufacturiera in Germania a inregistrat in luna decembrie 2016 cel mai ridicat nivel de dupa 2014, de la inceputul anului 2016 numarul PMI este peste nivelul 50, ceea ce indica expansiune.

germany-pmi

Companiile din Romania din aceasta industrie

In Romania avem 7 companii listate din aceasta industrie, Romcab ocupa locul doi in ordinea volumului de capitalizare in piata. Doar doua dintre cele sapte inregistraza profituri.

firme-din-sector

Date generale

 SC Romcab SA este o companie producatoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare si cablaje electrice, cu sediul in Targu Mures. S-a constituit prin divizarea partiala a S.C. Electromures S.A, preluand o parte din patrimoniul acesteia, incepand cu data de 01.01.1996.

 Viziunea Romcab este sa devina unul dintre producatorii de top din Europa.

Obiectul principal de activitate al firmei este productia si comercializarea urmatoarelor categorii de produse:

  • Cabluri si conductori destinate constructiilor civile, rezidentiale si industriale;
  • Cablaje si conductori destinate industriei auto;
  • Cordoane si cablaje destinate industriei electrocasnice;
  • Cabluri si conductori pentru solutii pentru infrastructura;
  • Cabluri de telecomunicatii;

Actionariat

Actionarul majoritar al Romcab conform BVB este firma SADALBARI SRL, cu 69%. Actionarii acestei firme sunt: Tarca Ioana Roxana -Responsabil de Relatia cu Investitorii-, Dochitoiu Rodica, Prosszer Zoltan -Director General- si Amberyce LTD -companie offshore inregistrata in Cipru-.

Alti actionari 30.97 %

Date financiare 2012-2015

Din punct de vedere al cresterii veniturilor, Romcab are o dinamica foarte buna, 267.93 mil. lei in 2012 comparativ cu 842.47 mil. lei in 2016. ( 314 %  )

date-financiare-1

2015-2016

situatia-la-30-septembrie-2016

Explicatii privind datoriile

explicatii-privind-datoriileDinamica din ultimile 12 luni

Observam o performanta a mangementului ult mai buna in ultimile 12 luni ( TTM ) comparative cu media pe ultimii cinci ani.

dinamica-din-ultimile-12-luni

Analiza tehnica

Observam cinci saptamani consecutive de pret in cadere, trendul pe termen scurt este short, desi compania este atractiva din punct de vedere al datelor financiare destul de promitatoare pe termen scurt si mediu,  tehnic suntem intr-un trend descendent. Urmatorul suport il reprezinta nivelul 6.009 ( minimul din ianuarie 2016 ), daca se continua trendul descendent raman nivelel 4.666 si 2.949.

tehnic-1w

O metoda de long entry pentru investitorii ce doresc aceasta actiune in portofoliu se poate realiza prin procesul “if then process”

DACA pretul semnaleaza un pattern de revers la un nivel de support  sau se mentine trei zile peste acea zona atunci se deschide prima pozitie (33% din capitalul alocat acestei companii ), daca pretul continua ascendent se deschide a doua pozitie ( 33% ) iar daca acesta se confirma ca fiind un low pe termen mediu se poate deschide ultima pozitie alocand 100% din capitalul propus acestei companii in tranzactie.

Semnale tehnice

indicatori-sell

strong-sell

Puncte pivot

Aceste puncte pivot sunt calculate in functie de variatiile zilnice.

puncte-pivot

Variatii lunare

variatii-lunare

Asistam la cea mai mare cadere in procente in decurs de o luna ( -16.9 % )

MCAB SI CUPRU

Una din resurele cele mai folosite in aceasta industrie este cuprul, avem mai jos reprezentarea grafica a cuprului in candele si MCAB in linie.

Divergenta din ultima perioada este cea mai mare din ultimile 10 luni.

divergenta

Ultimele evolutii ale actiunii MCAB au urmat in mod clar un trend de scadere, emisiunea de obligatiuni in valoare de 200 mil. EUR poate reprezenta principala corectie pentru acest emitent. Aceasta decizie a managementului MCAB urmeaza a fi dezbatuta in AGA din 30 ianuarie.

Din punct de vedere financiar, Romcab, are o pozitie dificila datorita raportului intre datorii si active de peste 80%, datorita activitatilor de investitii. La nivel european, pe aceeasi nisa, industria componentelor si echipamentelor electrice, Romcab este una dintre cele mai indatorate companii. Romcab se imprumuta pentru a sustine investitiile si necesarul de cash in exploatare, situatie sustinuta de fluxurile de numerar raportate.

Indicatorii MCAB privind lichiditatea sunt ingrijoratori. Rata active curente/datorii curente e usor mai mare decat 1, fata de mediana industriei de 1.52, iar testul acid, care exclude stocurile din activele curente, arata o acoperire in proportie de 36% a datoriilor pe termen scurt, departe de 97%, cat este mediana concurentilor si indicand potentiale probleme de lichiditate si de plata a datoriilor pe termen scurt.

In plus, numarul de zile de “inventory on hand” (intervalul de timp in care sunt, in medie, valorificate stocurile), de 190 zile, in crestere fata de anul anterior, si mult mai mare decat mediana in industrie de 40 zile, indica un risc mediu spre important ca firma sa nu poata valorifica stocurile de produse finite.

Volumele tranzactionate pe emitentul MCAB in ultimele zile (9,10,11 ianuarie), aprox 550k actiuni/6% din total, indica vanzarea mai multor pachete de actiuni, cel mai probabil din partea unor investitori institutionali. Potrivit unui raport Risco, compania Romcab are 60 de incidente plata in ultimele 2 saptamani in valoare de 12,6 mil RON. Toate cele 60 de bilete la ordin refuzate la plata sunt catre 2 banci, Banca Transilvania si Banca Comerciala Feroviara. Potrivit raspunsului primit de Investors Club din partea companiei, Romcab urmeaza sa emita un comunicat de presa prin care sa comunice investitorilor pozitia sa cu privire la acest context.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.