fbpx

Economistii se asteapta astazi la prima si singura marire a ratei de referinta pentru cea mai puternica economie din lume, anul 2016 ar fi trebuit sa ofere 4 astfel de mariri graduale dar se pare ca doar una este posibila. Pe fondul acestui sentiment dolarul s-a intarit in ultimile luni ajungand la cote maxime in raport cu majoritatea valutelor, efectul « Trump » nu a diminuat puterea dolarului cum ne-am fi asteptat, astea fiind spuse este posibil chiar daca avem un rate hike today, sa vedem dolarul pe o corectie post event deoarece participantii pietei se asteapta la aceasta masura in proportie de aproape 95%, iar sentimentul ce va da tonul trendului pe durata medie va fi prognoza pentru 2017, cat de increzatori sunt cei din comisie. Prognoza pentru 2017 o sa fie greu stabilit iar cei de la Financial Times spun ca e “critica”, cel mai probabil Yellen o sa vorbeasca mult dar o sa spuna putin, este foarte greu sa faci o prognoza avand in vedere ca ei au un nou presedinte ce este dispus chiar sa dereglementeze Wall Street-ul, mai e de adaugat faptul ca indicatorul cel mai important pentru FED este rata somajului si NFP-ul lunar, chiar daca politica lui Trump pentru un stimul fiscal este binevita pentru FED de a putea da drumul la mariri constate si graduale a dobanzii, nu este binevita deloc politica lui da trimite imigrantii inapoi acasa, aceasta decizie se va simtii in rata somajului chiar daca majoritatea lucreaza fara acte, plus zvonul cu 15 dolari pe ora de munca.

yellen

 

« Of course, the economic outlook is inherently uncertain, and, as always, the appropriate path for the federal funds rate will change in response to changes to the outlook and associated risks.”

Aceasta este ultima fraza din documentul lui Yellen din noiembrie, The Economic Outlook.

Din punct de vedere al politicilor monetare , Federal Reserve este cam singura ce isi permite « luxul » de a marii dobanda, mai jos ave o imagine ce explica directia politicilor monetare a celor mai importante economii, facuta de John Kicklighter de la Dailyfx.

Putem obsera divergenta dintre economia SUA si celelalte economii, Mario Draghi a marit volumul QE in Europa si face apel la clasa politica pentru a-l sustine cu masuri fiscale in zona Euro, ce-i drept se simte singur si obosit de ceva vreme fiind singurul luptator impotriva deflatiei, Haruhiko Kuroda de la Banca Japoniei a ajuns si el la capatul masurilor monetare neconventionale ( NIRP si QE ), de aceea vedem cele doua banci centrale la distanta cea mai mare de FED, asta se observa si in cursul valutar USD/JPY si EUR/USD.

august

Prognoze:

Vishwanath Tirupattur, Head of fixed Income Research de la Morgan Stanley se asteapta la doua rate mariri ale ratei de referinta pentru anul viitor.( in a doua jumatate a anului )

Analistii de la Goldman Sachs se asteapta ca dolarul sa se aprecieze in 2017 cu 7% versus valutele din G10 ( aviz celor ce au credite in dolari )

 Ali Yasin, managing director la National Bank of Abu Dhabi Securities spune ca FED v-a fi fortata de inflatie anul viitor,ceea ce inseamna ca desi somajul si cresterea economica raman la prognoze mediane si inflatia sare peste median, FED-ul va fi fortat sa mareasca dobanzile.

Mohamed A. EL-Erian Chief Economic Adviser la Allianz  spune ca desi aceasta ar fi doar a doua marire in ultimii 10 ani, este posibil ca Yellen sa lase usa deschisa la multiple mariri pentru anul 2017 avand in vedere politica fiscala activa a lui Trump.

Ramane de vazut ce va spune Yellen la conferinta de la 21.30 ora Romaniei dar probabilitatea ca acest event sa fie unul de tip price-in  este foarte mare.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.