fbpx

România ar putea ajunge la un nou consum maxim de gaze

Ţara noastră ar putea ajunge la un nou consum maxim de gaze, consum maxim nemaiîntâlnit din decembrie 1989. Acest lucru se întâmplă în urma codului portocaliu instituit de ANM la începutul acestei săptămâni.

Consumul de gaze a fost mai ridicat începând cu acest an, iar acum acesta ar putea creşte din cauza temperaturilor din ce în ce mai scăzute. ,,Pe gaze, se estimează de către cei de la Sistemul Energetic Naţional că vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Până acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)”, a spus ministrul Florian-Toma Petcu, în urma unei şedinţe a Dispeceratului Energetic Naţional, conform News.ro.

În acest moment, 28 milioane de metri cubi de gaze sunt asigurate din producţia curentă a producătorilor Romgaz şi Petrom, în timp ce 26 milioane metri cubi pe zi provin din rezervele de gaze înmagazinate pentru perioada iernii, potrivit ministrului ,,Avem 16 milioane (mc/zi) pe care şi le-au asumat toţi furnizorii de gaze să le importe şi, practic, prin acest import se asigură diferenţa necesară”. De asemenea, acesta a mai precizat că în prezent sunt înmagazinate în depozite 1,6-1,8 miliarde metri cubi de gaze şi că nu există motive de îngrijorare privind insuficienţa acestora pe timpul întregului anotimp, chiar dacă 20% din consumul de gaze al ţării vine din import, a mai spus ministrul. Astfel, dintr-un consum de peste 70 milioane metri cubi pe zi, 16 milioane din acestea sunt asigurate de importurile din Rusia. 

Chiar dacă o parte din gaze provin din import, Romgaz si OMV Petrom au decis să scădă producţia internă de gaze, ca urmare a introducerii impozitului pe veniturile realizate de liberalizarea preţului gazelor naturale, majorând preţul acestora faţă de cel din import. Aşa cum avertiza Nicolae Havrilet, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, şi iarna aceasta gazele importate din Rusia vor acoperi 40% din consumul naţional, pentru ca furnizorii cumpără gaze de la ţările străine, gaze care se dovedesc a fi mai ieftine decât cele autohton.

Marţi, la ora 12.00, va avea loc un nou comandament la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), când va fi analizat consumul energie. Până acum, consumul de gaze a fost cu 7,9% mai ridicat decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare din anul 2013 pe piata Bursei de Valori Bucuresti si a Bursei din Londra. Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%. Cu o istorie de mai bine de 100 de ani compania face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifiere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic.

Potrivit ANRE, Romgaz produce peste 50% din consumul total de gaze, urmat de OMV Petrom cu aprox 45%. Romgaz este lider si pe piata de furnizare de gaze naturale cu 26%, urmat de GDF Suez, OMV Petrom Gas si EON Energie Romania.

cota_de_piata

Compania este foarte atractiva din punct de vedere al dividentelor oferite, cu un randament in jurul valorii de 10%.

rezultate-financiare-relevante

Tehnic insa, din luna iulie 2016, trendul este ascendent, iar ultima formatie tehnica ( triunghiul ascendent desenat cu verde) indica un nou impuls in sus, avem doua rezistente de luat in calcul la retragerile fibonacci 38.2 si 50% unde gasim si nivele de congestie a pretului, si un suport pe termen scurt si mediu ( rezistenta precedenta a triunghiului ascendent ).

romgaz

Ca si semnale tenhice  pe graficul de tip candela avem urmatoarele indicii:

romgaz-technical-summary

Avand in vedere trendul global al sectorului energetic Romgaz poate fi considerata o companie de detinut in portofoliu insa riscul ramane avand in vedere datele financiare,  iar cresterea din ultimile zile poate fi usor speculativa avand in vedere conditiile meteo si sezonalitatea. Urmatoarele date financiare despre Romgaz le aflam pe 14 februarie 2017.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.