fbpx

GDP_per_capita_comparison

De ce pot veni politicienii in fata noastra, aruncand cu cifre si indicatori economici lipsiti de relevanta? Pentru ca nu avem notiuni economice de baza, tot la educatie financiara sunt incluse.

Ce reprezinta indicatorul GDP si cum se calculeaza? GDP este prescurtarea de la Gross Domestic Product si include totalul bunurilor si serviciilor produse in Romania. Componentele GDP-ului sunt: consumul, investitiile in afaceri, cheltuielile bugetare si exporturile minus importuri.  GDP-ul poate creste in 2 feluri:

a. prin cresterea preturilor, dar asta nu inseamna ca a crescut economia, adica nu producem mai multe produse si servicii, ci inseamna ca a crescut doar pretul lor, adica inflatie si se numeste GDP Nominal.

b. producem mai multe bunuri si servicii, ori valoarea intrinseca este mai mare, iar asta genereaza cresterea economica reala, pe care ne-o dorim cu totii. Acesta este GDP Real.

GDP-ul Real ia in considerare pretul acelorasi bunuri si servicii la un anumit moment de timp. Daca pretul acelorasi bunuri si servicii nu s-a schimbat in timp, prin diferenta, putem afla cat de mult GDP-ul Real a crescut sau a scazut.

Avand acest indicator, DGP (Gross Domestic Product) putem calcula un alt indicator macroeconomic important pentru bunastarea populatiei, GDP per Capita sau GDP per Person, este cel mai relevant indicator atunci cand dorim sa comparam nivelul de bunastare a populatiei din mai multe tari. Se calculeaza impartind GDP-ul la numarul de locuitori iar rezultatul este ajustat cu valoarea inflatiei din anul respectiv.

Am scris acest articol datorita falsei impresii care circula spatiul public, anume: romanii traiesc mai bine decat portughezii sau cehii; ne-am bucura, dar acest lucru este fals.

Am intrat pe site Bancii Mondiale, https://data.worldbank.org/country/romania, si am verificat indicatorii pentru cele 3 tari, Romania, Cehia si Portugalia.

Am aflat urmatoarele date, valabile pentru anul 2017, le-am pus si grafic in figura de mai sus:

1. Portugalia GDP 217,6 mld USD; Populatie 10,31 milioane; GDP per Capita 21,136 USD

2. Cehia GDP 215, 7 mld USD; Populatie 10,58 milioane; GDP per Capita 20,368 USD

3. Romania  GDP 211,8 mld USD; Populatie 19,64 milioane loc; GDP per Capita 10,813 USD

Daca ai ajuns aici, inseamna ca tu stii deja ce am scris noi mai sus, educa-i si pe cei din jurul tau si fa un share cinstit 🙂

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.