fbpx

Transport Trade Services (TTS) a publicat prospectul pentru oferta publica initiala (IPO). Oferta se va derula în perioada 24 mai – 4 iunie si vizeaza vanzarea a pana la 15 milioane de actiuni, maxim 50% dintre actiunile emise.

Oferta se adreseaza investitorilor de retail si investitorilor institutionali din Romania, precum si altor investitori institutionali eligibili. Pentru a fi incheiata cu succes, este necesar ca in oferta sa fie vandute minimum 60% din actiunile oferite.

Intervalul de pret la care se va desfasura oferta este intre 19 si 21 lei, rezultand astfel o evaluare a companiei intre 570 si 630 milioane de lei. Investitorii pot subscrie prin intemediarul ofertei, Swiss Capital, prin grupul de distributie, care este format din Tradeville si BRK, sau prin orice participant eligibil

Oferta este impartita in doua transe:

 1. Transa de retail va avea alocat un procent de pana la 15% din actiunile oferite (2.250.000 de actiuni), impartite astfel:
  1. Sub-transa A, cu alocare garantanta, reprezinta 10% din totalul ofertei, adica 1.500.000 de actiune cu alocare de tip „Primul venit, primul servit”. In cadrul acestei oferte, un investitor va putea subscrie maxim 7.500 actiuni de actiuni.
  2. Sub-transa B cu alocare tip „pro-rata”, reprezinta 5% din totalul ofertei, respective 750.000 de actiuni. Aceasta transa poate fi majorata pana la 10% din totalul ofertei, in functie de interesul investitorilor de retail.
 2. Transa investitorilor investitionali are alocat un procent de pana la 85% (12.250.000 de actiuni).

Investitorii de retail vor putea subscrie la pretul maxim de 21 de lei, in timp ce investitorii institutionali pot subscrie in intervalul de pret 19-21 lei.

Metoda de intermediere va fi cea mai buna executie.

Se preconizeaza ca actiunile vor fi admise la tranzactionare pe piata reglementata a BVB in luna iunie.

Actionarul majoritar al TTS este Alexandru -Mircea Mihailescu, cu o participatie de 15.120.000 de actiuni. Restul actiunilor sunt detinute de 13 actionari persoane fizice.

Toti cei 14 actionari ai TTS vor vinde actiuni, dupa cum urmeaza:

 • Alexandru -Mircea Mihailescu – pana la 7.541.850 actiuni;
 • Ion Stanciu- pana la 2.121.200 actiuni;
 • Viorel Stefan – pana la 1.533.300 actiuni;
 • Peter Hungerbuhler- pana la 1.378.650 actiuni;
 • Constantin Hartan – pana la 757.575 actiuni;
 • Petru Stefanut- pana la 454.550 actiuni;
 • Aurel-Florin Moldoveanu – pana la 151.525 actiuni;
 • Daniel Stefan Jancovschi – pana la 226.525 actiuni;
 • Silviu-Catalin Petrea pana la 226.525 actiuni;
 • Antonio-Gabriel Stoean – pana la 226.525 actiuni;
 • Daniela-Camelia Simion – pana la 151.525 actiuni;
 • Mihaela-Aurelia Cismek – pana la 76.750 actiuni;
 • Mihaela Miron – pana la 76.750 actiuni;
 • Florin Alexandrescu –pana la 76.750 actiuni.

Destinatia fondurilor atrase

Societatea nu va primi niciun fel de sume din vanzarea actiunilor oferite. Veniturile nete obtinute de actionarii vanzatori vor fi de aproximativ 300 milioane RON.

Politica de dividende

Compania a distribuit dividende in perioada 2018-2020 si consiliul de administratie intentioneaza sa recomande actionarilor distribuirea a 45% din profitul distribuibil in fiecare an. Propunerea poate fi ajustata in functie de planurile de investitii ale companiei.

TTS Group este unul dintre cei mai importanti participanti pe piata transporturilor din Romania si cel mai mare transportator de marfa din bazinul Dunarii. TTS Group opereaza probabil cea mai flota de pe Dunare.

TTS genereaza venituri din:

 • expeditie,
 • transport fluvial
 • operare portuara si alte activitati
 • servicii suport pentru flota
 • lucrari hidrotehnice
 • comert en gross cu cherestea.

In 2019, grupul a inregistrat venituri de peste 551 milioane lei si un rezultat din exploatare de circa 69 milioane de lei. In 2020, grupul a inregistrat venituri de peste 520 milioane lei si un rezultat din exploatare de circa 62 milioane de lei.

Cea mai mare parte a volumelor sunt generate de contractele semnate prin segmentul de expeditie si transportate de catre segmentul de transport fluvial, acestea reprezentant la nivelul anului 2020 aproximativ 73% din totalul volumelor.

Puncte forte

Flota TTS incarca si descarca marfa in aproape 100 de porturi fluviale. Operatiunile portuare se afla in Portul Constanta si in sase porturi dunarene (Galati, Braila, Oltenita, Giurgiu, Bechet, Turnu Severin).

Printre avantaje competitive ale companiei se numara baza diversificata de clienti, cu care lucreaza pe termen lung, dar si amprenta geografica care acopera intregul bazin al Dunarii. Compania are o cota de piata in transportul fluvial de peste 30% in bazinul Dunarii (exceptand Germania si Moldova), peste 50% in Romania si intre 10% si 20% in Ucraina, Bulgaria, Serbia, Croatia si Ungaria.

Riscuri

Activitatea TTS este expusa volatilitatii, atat in ceea ce priveste cererea, cat si preturile, o situatie obisnuita in industria transporturilor.

O mare parte a activitatii TTS este influentata direct si indirect de conditiile de navigatie pe Dunare.

Este posibil ca TTS sa nu isi poata integrea cu succes achizitiile recente sau viitoare.

Pierderea oricaruia dintre clientii importanti ai TTS sau incapacitatea oricarui client de a plati la timp sau de a plati poate avea un impact negativ asupra activitatii companiei. In 2020, TTS a avut 6 clienti care au generat fiecare intre 6% si 11% din veniturile companiei.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.