fbpx

Indici bursieri

Pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupra unei piete bursiere, a observa evolutia si performantele sale pe anumite perioade de timp, a fost nevoie sa se inventeze un instrument sintetic iar acesta a fost indicele bursier pe care il putem vedea astazi atit in puncte cit si in grafice intr-o multitudine de forme si denumiri care, nu de putine ori, creeaza confuzie si dureri ample de cap investitorului incepator.

Pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupra unei piete bursiere, a observa evolutia si performantele sale pe anumite perioade de timp, a fost nevoie sa se inventeze un instrument sintetic iar acesta a fost indicele bursier pe care il putem vedea astazi atit in puncte cit si in grafice intr-o multitudine de forme si denumiri care, nu de putine ori, creeaza confuzie si dureri ample de cap investitorului incepator.

In timp a urmat o explozie de indici peste tot in lume, astazi fiecare bursa de valori avind propriul set de indici. In afara acestora exista indici care masoara piata globala, indici regionali (care aduna mai multe tari), indici care masoara fiecare sector de activitate, la nivel national, regional sau global, indici ai pietelor dezvoltate, emergente sau de frontiera, si asa mai departe, fiecare dintre acestia prezentind interes pentru investitor in functie de sfera sa de atentie specifica.

In toate cazurile, titlurile care formeaza componenta acestora sunt actiuni ale unor companii semnificative pentru domeniul respectiv de interes, cu cota mare de piata, cu lichiditate pe masura si care sa aiba un free-float suficient de mare astfel incit sa fie accesibile in mod real investitorilor de pe piata in conditii normale; aceste titluri mai poarta si denumirea de ”blue chips” pornind de la un jargou provenind din lumea jucatorilor de poker, acolo unde fisele pentru pariuri au culori diferite in functi de valoarea lor in bani, fisele albastre avind cea mai mare valoare de pariu.

Cei mai importanti indici bursieri la care se uita zilnic toata lumea, de la micii investitori de retail la managerii marilor fonduri de investitii si de hedging sunt DJIA, S&P 500 si NASDAQ 100 Index pentru USA, Nikkei 225 (dar si TOPIX) pentru Japonia, DAX 30 pentru Germania, FTSE 100 pentru Marea Britanie, CAC 40 pentru Franta, Hang Seng 30 la Hong Kong, etc. O scurta privire asupra acestor indici la inceputul zilei de tranzactionare intre doua guri invioratoare de cafea anunta trendul zilei respective in pietele regionale si la nivel global pentru toata lumea. Pentru managerii de fonduri dinamica unui indice reprezinta un instrument important in decizia de alocare de active pe o piata sau alta (este important, deoarece alocarile fondurilor de investitii sunt suficient de mari pentru a misca piata unor titluri de valoare semnificativ in sus sau in jos).

Modaliatatile de calcul ale acestor indici sunt diverse, se bazeaza in special pe medii aritmetice, ponderate sau nu, sau chiar pe medii logaritmice si implica un nivel intens de studiu care nu face obiectul acestei scurte prezentari.

Ca orice alta piata de valori si Bursa de Valori Bucuresti foloseste un set de indici care permit investitorilor sa ia pulsul pietei sintetice locale. Cel mai important si mai utilizat dintre toti este indicele BET ( Bucharest Exchange Trading) – este indicele de referinta pentru piata noastra de capital. A aparut pe 19 septembrie 1997 cu o valoare de start de 1000 de puncte si reflecta tendinta sintetica a preturilor celor mai lichide 10 actiuni tranzactionate la BVB. Componenta sa este disponibila pe site-ul BVB si se poate modifica in functie de nivelul de lichiditate al firmelor componente dar si in functie de situatia lor financiara si de gradul de transparenta cu care opereaza respectivele societati comerciale.

Avem si indici sectoriali, precum BET-FI, care masoara performantele fondurilor de investitii financiare, compus din cele 5 SIF-uri precum si Fondul Proprietatea, sau BET-NG care se ocupa de energie si utilitatile din sectorul energetic.

Indicele BET-TR (BET Total Return) ia in calcul si dividendele acordate de catre companiile din indicele BET, ceea ce masoara si mai bine performantele celor 10 societati cele mai lichide de pe piata BVB.

Mai merita prezentat si indicele BET-XT ( BET Extended Index) care masoara performantele a 25 cele mai lichide sociatati de pe bursa, motiv pentru care poarta denumirea de BET Extins.

Un indice special este ROTX (Romanian Traded Index), un indice in care numarul soietatilor componente este variabil; este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free-float-ului societatilor respective, calculat in RON, USD si EUR, regasit in timp real la Bursa de Valori de la Viena – prezentat ca indice tranzactionabil si folosit ca activ suport pentru produsele derivate.

Pentru micul nostru investitor de retail mai este important de subliniat ca o comparatie a pretului unui titlu de valoare cu valoarea indicelui ( in special BET, dar si BET-TR, ROTX sau, daca actiunea este din energie cu BET-NG sau, daca este una financiara cu BET-FI) este in masura sa arate daca sociatatea respectiva a supraperformat sau a subperformat fata de ansamblul pietei, fiind un motiv important (dar nu singurul!) in achizitionarea (sau nu…) a respectivei actiuni.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.