fbpx

Pe 23 octombrie a avut loc prima ediție a How to IPO, un eveniment pe care l-am organizat impreuna cu partenerii nostri: Bursa de Valori Bucuresti, Tradeville, Goldring. Evenimentul a fost dedicat companiilor antreprenoriale de pe piata AeRO, antreprenorilor interesanti de finantare prin piata de capital si investitorilor individuali care fac parte din comunitatea Investors Club.

Evenimentul a fost structurat pe 3 Panel-uri de discutie, atingand fiecare o tema importanta plus prezentarea a 2 companii, potentiali emitenti pe bursa de la Bucuresti.

“ Din ce simt din piata si ajunge la mine, interesul antreprenorilor pentru finantarea prin bursa este in continua crestere. In acelasi timp, din intrebarile pe care le primesc din partea antreprenorilor, am inteles ca sunt mai multe lucruri pe care acestia nu le cunosc, nu le inteleg sau au perceptii gresite referitoare la procesul de listare si statutul de companie publica. Datorita faptului ca eu coordonez comunitatea de investitori la bursa, Investors Club, stiu ca si investitorii -viitorii actionari ai acestor companii- au intrebari si sugestii relevante pentru viitoarele companii listate.

In acest context, am considerat ca organizatia noastra este cea mai potrivita sa adune reprezentanti relevanti ai ecosistemului bursier din Romania si sa oferim o imagine de ansamblu clara atat antreprenorilor cat si investitorilor. Ne bucuram ca am reusit.

Asa cum stim cu totii, sectorul IT contribuie la PIB-ul national cu 5,9% generat cu 2,2% din angajati, mai mult decat media europeana. Din pacate, pe bursa de la Bucuresti, sectorul IT este reprezentat doar de 2 companii, Ascendia si Bittnet Group. Stiu sigur ca investitorii au atat capital cat si dorinta de a finanta aceasta piata/sector. Avem maturitatea si educatia necesara pentru a intelege provocarile si specificul industriei, aici ma refer la costurile de dezvoltare si la metodele de evaluare a unui business din sectorul IT. Pentru ca imi doresc mult sa incurajez companiile sa se uite si la bursa atunci cand cauta investitii, am invitat in cadrul evenimentului 2 companii romanesti, care au dezvoltat propriul soft si despre care stiu ca au nevoie de finantare.” Raluca Ganea, Presedinte Investors Club

Evenimentul How to IPO ne permite sa formulam concluzia ca deja s-a constituit un ecosistem bursier functional in jurul pietei Aero, in sensul ca se contureaza o comunitate de investitori individuali cu diferite experiente la nivel bursier, dispusa sa investeasca in companii de dimensiune redusa cu profil de crestere, ai caror fondatori doresc sa se finanteze prin emisiuni de actiuni sau obligatiuni.

 Fapt important, antreprenorii si potentialii emitenti prezenti la eveniment au avut ocazia sa afle de la mici investitori activi pe piata, precum si de la brokeri sau consultanti, care ar fi asteptarile investitorilor de la companiile care ar ajunge in viitor pe Aero si, asemenea, cum sunt percepute riscurile asociate unor plasamente in astfel de companii cu profil de risc mai ridicat decat cel asociat companiilor listate pe piata reglementata a BVB”, a spus Mihai Caruntu, analist piete de capital.

@Guest AlphaBlock #Potential Emitent

“AlphaBlock Inc, este o companie romaneasca, incorporata in Canada, care in urma a peste 12 ani de cercetare, a dezvoltat un framework de tipul General Artificial Intelligence.

Pentru a demonstra performanta pe care o genereaza portofoliile cu AI-ul nostru, in 2014 am listat impreuna cu Nasdaq indicele RMVG 20 format din mai multe actiuni din universal Nasdaq.

Anul trecut am primit o investitie din partea unui fond de tip VC din Canada iar acum ne aflam intr o noua runda de finantare. Capitalul il vom folosi pentru a continua dezvoltarea capabilitatilor noastre si in alte domenii cum ar fi energie, retail, cyber security etc.

Suntem incantati sa putem sprijini dezvoltarea si consolidarea piatei de capital din Romania odata cu treceriea acesteia la “Emerging Market”, oferindu-le participantilor accesul la un set de instrumente de investitii inovatoare, de care au nevoie in egala masura atat managerii de fonduri cat si investitorii.” a spus Andrei Nagy, Head of Sales Europa

Prezentarea in intregime a companiei AlphaBlock o gasesti aici

@Guest 2Performant #Potential Emitent

“Am fost una dintre cele 15 companii câștigătoare ale primei ediții ”Made in Romania”, un proiect al Bursei de Valori București care identifică și susține companii considerate a fi motoare de creștere ale economiei românești. Suntem una dintre puținele companii românești din IT care dezvoltă și vinde direct propriile produse. 

Ne-a entuziasmat să vedem la evenimentul How to IPO că interesul pentru companiile de tehnologie a crescut în întreg ecosistemul din jurul Bursei.

Am fost bine primiți în comunitatea Investors Club. Vă mulțumim și vă apreciem pentru faptul că v-ați asumat un rol greu dar esențial – acela de a educa și de a a ajuta cât mai mulți oameni să înțeleagă piața de capital.” A spus Dorin Boerescu, CEO 2Performant

Prezentarea in intregime a companiei 2Performant o gasesti aici

“Consider ca experiența (noastra) devine cu atat mai valoroasă cu cat este impartașită. Noi, Goldring, in calitate de „Intermediar al companiilor antreprenoriale românești“, suntem deschiși să discutăm cu candidații la un IPO despre provocarile pe care listarea le presupune și să venim cu abordări  care să reducă din complexitatea pașilor de realizat  precum și sfaturi despre cum si cu masuri concrete care sa le maximizeze valoarea la  debutul lor pe piața de capital.

Provocarea principală, pentru noi, este găsim punctul de intersecție dintre, pe de o parte, rolul pe care piața de capital îl poate juca în dezvoltarea potențialului emitent și, de cealaltă parte, locul / rolul pe care piața de capital îl poate oferi societății respective.

Cu alte cuvinte, să identificăm locul de întâlnire dintre valoarea pe care o poate aduce piața de capital societății și, respectiv, valoarea pe care societatea o poate aduce pieței de capital. Este un joc fin, delicat, mai ales că, adesea, și de o parte și de alta, factorii decisivi sunt cei psihologici, emoționali.” A spus Virgil Zahan, CEO Goldring

Investors Club este comunitatea investitorilor de pe piata de capital din Romania. Ne dorim sa aducem plus valoare membrilor comunitatii prin intermediul evenimentelor si intalnilor pe care le organizam.

Mai multe detalii despre activitatea noastra gasesti aici. Daca vrei sa fii parte din comunitatea noastra, te poti inscrie aici

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.